Groen kinderdagverblijf

Een groen kinderdagverblijf is een kinderdagverblijf waar nog echt de ruimte is voor natuurbeleving. Kinderen wordt geleerd hoe ze optimaal kunnen genieten in de natuur en aandacht te hebben voor alle moois om ze heen; de geuren en kleuren en de wisselingen van de seizoenen; zaken waaraan we in de snelle wereld nogal eens aan voorbijgaan. Of het liedje van een vogel. Bij dit soort dingen wordt gelukkig nog stilgestaan op een groen kinderdagverblijf.

Steeds jonger blootgesteld aan allerlei prikkels

Genieten van de natuur is belangrijk voor de kinderen, die op steeds jongere leeftijd te maken krijgen met allerlei prikkels die zomaar eens stress kunnen veroorzaken. De digitale wereld is snel, misschien wel te snel en daarom is het belangrijk dat kinderen – en zeker ook volwassenen- van tijd tot tijd echt ontspannen. Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat een groene omgeving daar de uitgelezen plaats voor is. Niet voor niets slapen baby’s altijd prima als ze buiten liggen. In het groen zijn simpelweg veel minder prikkels en word je ook al veel minder snel afgeleid. In een groen kinderdagverblijf wordt de kinderen geleerd dat buiten zijn plezier geeft. Daar zullen de kinderen later de vruchten van plukken.

Kinderdagverblijf

Oneffen, heuveltjes en verstopplekjes voldoende

Uiteraard is de buitenruimte van een groen kinderdagverblijf op een zo natuurlijk mogelijke wijze ingericht. Dus zeer bewust met oneffen en ook steeds verschillende ondergronden, waardoor kinderen automatisch en onbewust hun evenwicht oefenen. Er zijn heuvels en verstopplekjes voldoende. Dat laatst is ook al erg belangrijk, want het is ook al bewezen dat kinderen van tijd tot tijd de behoefte hebben om onbespied te spelen. Bovendien is dit weer goed voor hun fantasie en belevingswereld Ook is er volop aandacht voor de zintuiglijke beleving.

Ontwikkeling gaat met vallen en opstaan

Bij een groen kinderdagverblijf hoort dus in feite ook klimmen, klauteren en een keertje vallen. Dit strookt niet bij de steeds strenger wordende veiligheidseisen waaraan de ‘gewone’ kinderdagverblijven vandaag de dag moeten voldoen. Zelfs gras is niet zacht genoeg en moet vervangen worden door kunstgras.

Kies jij voor echt gras of voor kunstgras

In de beleving van het groene kinderdagverblijf horen bij de ontwikkeling – en zeker bij die in het groen- ook aanvaardbare risico’s. Gelukkig mag je zelf kiezen wat aansluit bij jouw belevingswereld en visie en waar jij jouw kind naar toe stuurt. Ga je voor echt gras of voor kunstgras, kies jij voor groen en een keer vallen of extra beschermd op een ‘regulier’ kinderdagverblijf?

Bekijk meer informatie over een internationaal en biologisch kinderdagverblijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *