Mensendieck

Mensendieck

De zeer bekende en bewezen effectieve therapie die Mensendieck heet is gericht op zowel de behandeling als ter voorkoming van een ongunstig houding- en bewegingspatroon dat veroorzaakt kan worden door een aandoening of afwijking. Mensendieck is een tamelijk brede therapie. De bedoeling is dat je door zelf te doen inzicht krijgt in je eigen bewegingsgedrag.

Spieren versterken en spieren ontspannen

Mensendieck bestaat uit onder andere oefeningen die de spieren versterken en die ontspannen. Daarnaast worden adviezen uitgebracht die de houding en het bewegen moeten verbeteren, terwijl bovendien het passief doorbewegen van gewrichten vrijwel altijd op de rol staat. De therapie is prima geschikt voor jong en oud. Kinderoefentherapie is overigens een afgeleide van Mensendieck; de behandelingen lijken wat betreft de kern van de behandelmethode dan ook behoorlijk op elkaar.

Door lichamelijk onderzoek inzicht in bewegings- en houdingsgedrag

Mensendieck begint met een intakegesprek en een lichamelijk onderzoek waarbij de therapeut inzicht tracht te verwerven in jouw bewegings- en houdingsgedrag. Ook wordt je spierkracht, je beweeglijkheid van de gewrichten en de ademhaling onder de loep genomen. Na deze uiterst grondige analyse wordt er altijd in samenspraak een behandelplan opgesteld. In dat plan wordt de wijze van behandeling en wat precies behandeld wordt omschreven. Behalve de trainingen die met de Mensendieck therapeut worden uitgevoerd, krijg je vaak ook huiswerk mee in de vorm van oefeningen die je thuis uit kunt (lees: moet) voeren.

Mensendieck ook geschikt ter behandeling van nek-, schouder en hoofdpijnklachten

Behalve een preventieve houdings- en bewegingstherapie kun je ook met klachten als rugklachten, nek-, schouder en hoofdpijnklachten, klachten aan de heup, klachten die het gevolg zijn van de werkhouding, RSI, loopproblemen, incontinentie, SI-klachten en bekkeninstabiliteit bij Mensendieck terecht. Dit geldt ook voor spanningsklachten, revalidatie na een breuk, artrose, osteoporose, scoliose, hernia, neurologie, compressie syndromen, MS, Whiplash, Parkinson, de ziekte van Bechterew, hyperventilatie en longaandoeningen. En dan laten we gemakshalve een aantal aandoeningen en klachten achterwege.

Mensendieck wordt niet vanuit de basisverzekering vergoed

Voor een bezoek aan de Mensendieck therapeut is geen verwijzing noodzakelijk. Overigens duurt een dergelijk bezoek vaak een half uurtje. Mensendieck wordt overigens niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar wel vanuit heel veel aanvullende pakketten die de zorgverzekeraars aanbieden. Kinderen tot achttien jaar vallen overigens nog wel onder de basisvergoeding. Het aantal behandelingen dat vanuit de aanvullende verzekeringen vergoed wordt, loopt overigens sterk uiteen. Zaak je daar eerst goed in te verdiepen voor je een bepaalde verzekeraar kiest.

Wil je meer informatie over mensendieck? Klik dan hier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *